Simpelbuntu Dutch Linux Users

Ubuntu Server

In dit artikel gaan we het hebben over servers en hoe u een Ubuntu Server opzet.

Waarom een server?

Een server word vaak gebruikt als fileserver die te bereiken is over het hele netwerk, of over elk netwerk, zo heeft u overal ter wereld uw bestanden beschikbaar. Ook kan het gebruikt worden als webserver, om uw website bijvoorbeeld op te hosten, mailserver voor uw emails mee te ontvangen, en nog tientallen andere types. Zo zijn er ook tientallen redenen om er een te hebben en niet te hebben.

Wat kan dienen als server?

Eigenlijk kan elke PC als server dienen.
Ubuntu Server heeft erg weinig rekenkracht nodig en kan daarom waarschijnlijk zelfs nog op een oude PC draaien die nu op zolder stof staat te happen, Ubuntu Server draaien.
Om Ubuntu Server te draaien moet de server/computer voldoen aan de volgende (minimale) eisen:

Processor: 300MHz
Geheugen: 128MB
Harde schijf: 2GB

Nieuwe aanschaffen of niet?

- NAS (Network Attached Storage)

Een NAS is een opslagmedium die op het netwerk is aangesloten, velen kunnen echt gebruikt worden inplaats als server door de vele mogelijkheden, die sommige NASsen bieden. Ook zijn ze klein, en erg zuinig.

nas
+ Zuinig (slechts 8-15w)
+ Stil
+ Klein
+ Makkelijk in bediening
+ Goedkoop

- Geen sterke processor
- Weinig geheugen
- Geen- weinig upgrade mogelijkheden
- Weinig keuze in applicatie's

- Een oude PC

Een oude PC kan goed dienen als server, de nadelen van een oude PC is dat ze niet zo zuinig zijn en niet zo snel zijn. Ook zal de oude PC vast weinig opslag hebben en ook geen SATA poorten en zult u verbonden zitten aan de oude IDE harde schijven. Er valt natuurlijk te upgraden, en Ubuntu Server heeft niet zo veel rekenkracht nodig dus een oude PC is een goede optie.

- Een nieuwe server

Er zijn veel server fabrikanten, een van de bekende zijn Dell en HP.
Vaak kunt u beter uw eigen server samenstellen, hiervoor krijgt u een betere en of voordeligere server, en de server is helemaal naar eigen wens. Assemblage hoeft u ook niet zelf te doen, de meeste webwinkels hebben de mogelijkheid de samenstelling in elkaar te zetten.

Wat hebben we nodig?