Simpelbuntu Dutch Linux Users

Kennismaken met Ubuntu.

In dit artikel laten we u kennis maken met de verschillende versies van Ubuntu. Ubuntu, Xubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Edubuntu en ook nog enkele andere niet officiƫle Ubuntu varianten.

Keuze van de werkomgeving


Onder de Desktop editie valt Ubuntu deze gebruikt GNOME en de nieuwe versies (11.04+) hebben Unity als werkomgeving. Unity kan je vergelijken met het thema op GNOME, ook kunt u eventueel GNOME Shell zelf installeren.

De werkomgeving is het grafische schilletje om het besturingssysteem. De standaard Ubuntu heeft nu Unity als de standaard werkomgeving van Ubuntu en is ook de meest gebruikelijke versie.

Daarnaast is er Kubuntu, deze versie is zwaarder voor uw PC, maar daarvoor krijgt u wel een mooie grafische desktop in de plaats. Deze komt namelijk met de KDE werkomgeving.

Edubuntu is een kindvriendelijke versie van Ubuntu en maakt zoals Ubuntu gebruik van GNOME/Unity en bevat educatieve spellen voor kinderen.

Dan zijn er nog twee versies over, Xubuntu en Lubuntu, deze twee zijn de "light" versies van Ubuntu, deze draaien dus erg goed op een oude PC of de "zwakkere PC's". Xubuntu draait op XFCE. Lubuntu is nog net iets lichter en maakt gebruik van de LXDE werkomgeving.

Ook voor de Netbooks zijn er speciale versies gemaakt. Bijvoorbeeld Kubuntu (PLASMA) Netbook editie.

Nu zijn er nog talloze andere onofficiƫle versies van Ubuntu, een hele lichte is bijvoorbeeld Bodhi Linux, vervolgens heb je Linux Mint die GNOME Shell (Moderne versie van GNOME), Cinnamon (Gebruikt deels code van de oude GNOME), en dan ook nog MATE (Een doorontwikkelde versie van de oude GNOME, versie 2).

Volgt u het nog wel? Hier onder vind u screenschots van de verschillende werkomgevingen en edities. Download ze gerust allemaal en test ze vanaf een usb stickje. Ik vind zelf Ubuntu, Mint Xubuntu, Kubuntu aanraders!

Ubuntu (Unity) Ubuntu (Unity)

Kubuntu (KDE) Kubuntu

Lubuntu (LXDE) Lubuntu

Xubuntu (XFCE) Xubuntu

Bodhi Linux Bodhi Linux

Linux Mint Linux Mint (GNOME Shell)